Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Duminică, la Catedrala „Sfânta Treime”, Parastas pentru Iuliu Maniu

Marele om politic Iuliu Maniu va fi comemorat duminică, 9 februarie, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, la împlinirea a 67 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. La finalul Sfintei Liturghii va fi oficiată Slujba Parastasului pentru marele om politic român, care s-a stins din viață în închisoarea de la Sighet, în data de 5 februarie 1953. Fiu al Bisericii Greco-Catolice, Iuliu Maniu a urmat școala primară la Blaj, tot aici începându-și activitatea juridică în calitate de avocat al Mitropoliei Greco-Catolice, fiind și profesor de drept civil la Academia Teologică Greco-Catolică.

Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873 în localitatea Bădăcin (în județul Sălaj de astăzi). El a urmat școala primară la Blaj, absolvind, apoi, liceul reformat calvin din Zalău. A efectuat studii la Universitatea din Cluj (Facultatea de Drept - 1891-1896), pe care le-a continuat la Budapesta și la Viena, unde a devenit doctor în drept în anul 1896.

Iuliu Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. Pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne.

Membru de onoare al Academiei Românem, Iuliu Maniu a fost, în trei rânduri, Preşedintele Consiliului de Miniştri (echivalentul funcției de prim ministru în zilele noastre). După 23 august 1944, Iuliu Maniu a luptat împotriva preluării țării de către comuniști, proces pe care a refuzat să-l accepte, încrezător în sprijinul marilor puteri occidentale.

S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale. A obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate nerecunoscute, după ce comuniștii au falsificat alegerile.

În urma înscenării de la Tămădău a fost arestat, la 14 iulie 1947, de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947. Prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viață. Avea 74 de ani și a fost trimis la penitenciarul din Galați, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 a fost transferat, împreună cu alți lideri țărăniști, la Sighet, acolo unde deja erau întemnițați Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, în vârstă de 80 de ani, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

Nicu Goga

Foto: internet

07.02.2020.